Capusele si Babesioza. Cum sunt afectati cainii?

Capusele si Babesioza. Cum sunt afectati cainii?

Babesioza, boala a cainilor provocata de capuse

Capusele sunt specii de paraziti externi, mici, cu forma ovala si 8 picioare. Inrudite cu paianjenii, capusele pot varia in dimensiune de la 1mm, pana la 1cm, in functie de specie, stadiu si grad de hranire si sunt comune in zonele impadurite, cu vegetatie bogata, insa pot fi gasite chiar si in gradini si parcuri iar unele specii chiar si in canise. Desi sunt mai raspandite primavara si toamna, acestea sunt active tot timpul anului, fiind foarte rezistente si adaptabile. Capusele nu zboara si nici nu sar, insa se vor catara cu usurinta pe blana animalelor, atunci cand acestea se plimba prin iarba.

Capusele si babesioza

 

Cum sunt afectati cainii de capuse?

Odata ajunsa pe animalul gazda, capusa se ataseaza cu regiunea bucala de pielea acestuia si se hraneste cu sange, provocand inrosirea si iritarea pielii, in locul muscaturii.

Mai mult, prin muscatura lor, capusele pot transmite boli parazitare, virale sau infectii bacteriene care pun in pericol viata cainelui, fiind foarte violente si afectand sistemul imunitar sau nervos.

Cele mai cunoscute sunt: Boala Lyme, Anaplasmoza, Hepatozoonoza, Ehrlichioza si Babesioza.

Cainele tau a fost infestat cu capuse? Cum stii si ce e de facut?

Capusele sunt atrase de gazde prin caldura corpului, prezenta dioxidului de carbon din respiratie si a altor mirosuri asociate.

Parazitii sunt vizibili pe pielea animalului, in special pe masura ce cresc in urma hranirii – de obicei se ataseaza in zonele mai ferite, cu piele subtire, ale corpului: subrat, la baza urechilor, in zona gatului. De asemenea, capusele pot fi detectate si la atingere, deoarece au suprafata corpului destul de dura. Alte semne ale prezentei lor sunt iritatiile pielii si roseata.

Este recomandat ca, dupa plimbarile in padure sau parcuri, sa inspectezi cu atentie corpul cainelui pentru a detecta din timp capusele si sa le extragi cu atentie.

Cum sa scoti o capusa atasata de caine?

  • Imparte in doua parul cainelui in jurul capusei, pentru ca aceasta sa fie vizibila
  • Foloseste o penseta subtire dar solida si apuca parazitul cat de aproape de piele posibil
  • Trage usor in sus cu siguranta, aplicand presiune pe piele, pana cand capusa se desprinde
  • Curata zona muscaturii cu dezinfectat – poti folosi betadina, apoi mainile, folosind apa si sapun
  • Capusa poate fi omorata prin punerea in alcool
  • Daca parazitul a stat atasat mult timp, este recomandat sa duci cainele la un cabinet veterinar pentru testare

cum scoti o capusa

Ce sa NU faci, cand scoti o capusa:

  • Cand apuci capusa cu penseta, nu o rasuci, i se poate rupe piesa bucala si ramane atasat in piele
  • Nu incerca sa extragi capusa cu degetele
  • Nu apasa pe corpul capusei, cand aceasta este atasata. Sunt sanse sa impingi sangele infectat din capusa, in organismul cainelui
  • Nu aplica pe ea substante iritante ca acetona, fosfor sau repelenti. Acest lucru poate face capusa sa elimine in organismul cainelui sangele infectat

Cum previi infestarea cu capuse a cainilor?

Deoarece este foarte greu sa eviti expunerea cainelui la capuse, trebuie sa iti asumi masurile de siguranta necesare, pentru a impiedica parazitii sa se urce pe animal si mai ales atasarea si hranirea acestuia.

Exista o gama larga de produse antiparazitare: solutii spot-on (pipetele antiparazitare), zgarzi, antiparazitare orale (recomandate in infestarile masive) sau sampoane.

Recomandarea noastra: combinarea unei solutii spot on cu o zgarda antiparazitara.

!!! Atentie, niciodata sa nu depasesti perioada in care solutiile sunt eficiente.

De asemenea, daca locuiesti la curte, in magazinele de profil, gasesti solutii eficiente pentru dezinsectia exterioara. Totusi, cea mai eficienta masura in acest caz este mentinerea tunsa a vegetatiei.

Capusele sunt periculoase si pentru oameni?

Da, capusele se pot atasa si de pielea oamenilor si cele care transimt boli cainilor, pot sa transmita si oamenilor. Este important de retinut ca oamenii nu se pot imbolnavi din cauza unui caine infectat, ci doar ca efect al muscaturii unei capuse. Bolile care afecteaza cainii, sunt la fel de periculoase si pentru noi, avand consecinte grave. O capusa atasata pe caine nu se poate atasata ulterior pe nici o alta gazda, nici chiar pe om.

Babesioza la caini

Babesioza este o infectie transmisa de capuse cu un parazit din genul Babesia.

Babesioza afecteaza si distruge globulele rosii din sangele cainelui provocand anemie severa. Boala se intalneste in intreaga lume, oriunde se gasesc capusele purtatoare.

babesioza la caini

 

Transmiterea Babesiozei

Parazitul se transmite prin muscatura unei capuse infectate sau  prin transfuzii de sange contaminat.

Cainii care petrec mult timp in aer liber, in special in zone cu multa iarba, sunt mai predispusi la contactarea parazitului.

Simptomele Babesiozei

Cainii care au fost infectati pot prezenta o mare varietate de semne clinice – de la colaps brusc cu soc sistemic, pana la o infectie progresiva, lenta, fara semne clinice aparente.

Printre simptome se numara:

  • Lipsa de energie
  • Lipsa apetitului
  • Gingii decolorate
  • Febra
  • Abdomen marit
  • Urina de culoare inchisa
  • Pierdere in greutate
  • Scaun decolorat

Cum se diagnosticheaza Babesioza

Pentru un diagnostic corect, trebuie sa ii oferi medicului veterinar un istoric amanuntit al starii de sanatate a cainelui. De asemena, un ajutor foarte mare il reprezinta si cunoasterea datei de aparitie a primelor simptome, dar si posibilele incidente care au dus la aceasta conditie. Spre exemplu, daca ati facut o plimbare la padure, este important ca medicul sa stie cat a trecut de atunci pana la aparitia primelor semne.

diagnostic babesioza

Veterinarul va efectua un examen fizic al cainelui, dar si analize complete de sange si urina. De asemenea, exista si teste rapide de diagnostic de tip ELISA, diponibile in prezent doar pentru Babesia canis.

Tratamentul Babesiozei la caini

Cainelui infectat i se administreaza in prima faza un agent anti-infectios, potrivit pentru specia de Babesia care a cauzat infectia.

Ulterior se trece la tratament de sustinere menit sa amelioreze simptomele. Infectiile sunt, de obicei, persistente si recuperarea lunga si anevoioasa.

Cainii in stare grava trebuie, de regula, internati si tinuti sub observatie, deoarece sunt cazuri care necesita inclusiv transfuzii de sange.

Trebuie retinut ca Babesioza nu poate fi mereu tratata, de aceea pronosticul va fi mereu unul rezervat. De asemenea, stapanii trebuie sa fie constienti ca unii caini care supravietuiesc Babesiozei, nu elimina complet parazitul si pot recidiva in viitor. Este recomandat ca, dupa terminarea tratamentului, sa se repete de mai multe ori testele, pentru a verifica eficacitatea acestuia.

Prevenirea babesiozei la caini

Din pacate nu exista inca un vaccin pentru a preveni imbolnavirea, iar singura metoda ramane deparazitarea externa riguroasa si folosirea de insecticide eficiente pentru eliminarea capuselor din curte.

 

Sursa foto: MobileVet, pixabey.com

 

 

5 Comments

Leave a Comment.