Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului si a gatului. Aceasta infectie este cauzata de herpesvirusul felin 1 (FHV-1) si poate afecta pisicile de toate varstele, cele mai sensibile fiind insa, cele tinere, pisicile insarcinate sau cu imunitate scazuta.

Simptome si tipuri de rinotraheita felina

Unele pisici pot fi complet asimptomatice insa, acestea sunt purtatoare si pot imprastia infectia si la alte pisici neinfectate.
Iata mai jos principalele simptome ale bolii:

  • Stranut persistent
  • Secretii nazale apoase sau colorate
  • Piererea simtului mirosului
  • Spasme musculare in zona pleoapelor, rezultand in inchiderea ochiului afectat
  • Secretii oculare
  • Conjunctivita
  • Inflamarea corneei, cauzand durere in zona ochilor si vedere incetosata
  • Pierderea apetitului
  • Febra
  • Stare de rau generala
  • Pierderea sarcinii, la pisicile insarcinate

Cauze ale rinotraheitei la pisici

Boala este cauzata de infectia cu herpesvirusul felin 1 (FHV-1) si este realtiv frecventa in mediile in care traiesc multe pisici. Infectia este favorizata de conditiile proaste de trai – ventilatie proasta, lipsa curateniei, lipsa hranei.

Perioada de incubatie

Odata ce a fost infectata cu FHV, poate dura intre 2 si 5 zile pana cand pisica va prezenta simptome de boala. Important este ca in aceasta perioada de incubatie, pisica poate infecta alte pisici.
De la aparitia simptomelor, infectia se poate intinde pana la 10-20 de zile.

Rinotraheita la pisici

 

Diagnosticarea rinotraheitei feline

Exista cativa agenti infectiosi care pot provoca afectiuni ale cailor respiratorii superioare la pisici, cu diferente subtile intre boli, in rezultatele examinarii.
Un diagnostic prezumtiv de rinotraheita virala la pisici se bazeaza in principal pe istoricul medical al pisicii si pe semnele clinice combinate cu observatiile din timpul examenului fizic.
Medicul veterinar va efectua, de asemenea, analize complete de sange, teste tip PCR, pentru diagnosticarea infectiei sau testarea secretiilor.

Tratamentul rinotraheitei la pisici

Pisicile bolnave, dar fara complicatii majore, vor fi tratate in functie de simptomatologie, iar tratamentul se va determina in raport cu semnele clinice prezentate.
Infectiile oculare se vor trata cu medicatie topica, se pot folosi antibotice pentru infectiile bacteriene secundare, care pot sa apara, iar pentru pisicile care prezinta semne de deshidratare puternica, se poate apela la administrarea de fluide, intravenos.

Daca una dintre pisici are rinotraheita, cealalta este in pericol?
Da, pisicile cu o infectie activa reprezinta un risc pentru celelalte pisici din gospodarie, in special daca acestea sunt foarte tinere si nevaccinate.
Pisicile infectate trebuie sa fie izolate pentru a evita raspandirea bolii.

Este rinotraheita periculoasa pentru oameni?
NU, virusul responsabil pentru aceasta boala, afecteaza doar pisicile. Chiar si asa, recomandam pastrarea unei igiene corecte, deoarece odata cu boala se pot dezvolta infectii bacteriene secundare, care in anumite cazuri, pot afecta si oamenii sau alte animale.

Cum poate fi prevenita rinotraheita felina?

Schema de vaccinare a pisicilor include un vaccin care protejeaza animalul de herpesvirusul felin 1 (FHV-1). Acest vaccin nu ofera o protectie 100% insa, va reduce semnificativ riscul de boala.

Rinotraheita felina poate fi foarte grava, mai ales pentru puii de pisica. Daca un exemplar adult are sanse mari de recuperare completa dintr-un episod de rinotraheita, pentru pui, boala poate fi fatala. De aceea, este extrem de important ca pisicile sa fie consultate de un medic veterinar, imediat ce prezinta simptomele bolii.

 

Sursa foto: unsplash.com