Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii si este una dintre cele mai comune boli cronice intalnite la caini. In cele mai multe cazuri, epilepsia este o boala pe care cainii si stapanii trebuie sa o gestioneze pe tot parcursul vietii animalului.
O criza are loc atunci cand exista o activitate electrica anormala in creierul cainelui, ceea ce duce la schimbari bruste, dar de scurta durata, in comportamentul sau miscarea animalului. Unele rase pot fi mai predispuse la epilepsie decat altele, in plus boala a fost des intalnita de-a lungul unei linii de pedigree, ceea ce ii da si un caracter ereditar.

Care sunt semnele epilepsiei la caini?

Veterinarul poate suspecta cainele de epilepsie atunci cand au fost observate cel putin doua crize epileptice neprovocate, la o distanta de 24 de ore. Din pacate, crizele epileptice pot fi cu greu deosebite de alte crize convulsive, cauzate de alte probleme de sanatate. Iata 3 caracteristici ale crizelor epileptice la caini:

  • Pierderea controlului – adesea asociata cu convulsii (miscari sacadate sau agitatie si contractii musculare)
  • Episoade care incep si se termina brusc
  • Episoade care sunt foarte asemanatoare si repetitive

Tipuri de crize epileptice

Au fost identificate mai multe tipuri de crize de natura epileptica insa, ele afecteaza fiecare caine diferit. Manifestarile unui caine in timpul unei crize de un anumit tip, pot fi foarte diferite la alt caine, afectat de acelasi tip de criza.
Cele mai multe crize apar brusc, fara semnale prevestitoare, dureaza putin si se opresc de la sine. Cei mai multi caini nu au nevoie de ingrijiri medicale dupa o astfel de criza, in cazul in care disgnosticul de epilepsie este deja pus.

1. Crizele focale

Acestea au loc intr-o jumatate de creier, intr-o anumita regiune. Pot fi prezente ca:

  • Miscari episodice: spasme musculare la nivelul fetei, clipit des, miscari ale capului sau contractii musculare la una dintre extremitati
  • Manifestari provenite din sistemul nervos vegetativ: salivare excesiva, voma, pupile dilatate
  • Manifestari comportamentale: anxietate, nerabdare, cautarea insitenta a atentiei, frica inexplicabila

2. Crize generalizate

Acestea au loc in abele parti ale creierului. Acest tip de crize pot fi prezente inca de la inceput, sau se pot dezvolta pornind de la crizele focale. In cele mai multe cazuri cainele isi pierde cunostinta, are convulsii si pot aparea: salivarea excesiva, urinarea sau defecarea involuntara.
Manifestarile motorii apar pe ambele parti ale corpului.
Exista de asemenea, crize generalizate fara convulsii, caracterizate printr-o pierdere brusca a tonusului muscular si colaps.

3. Crize focale ce evolueaza in crize generalizate

In acest caz, o criza generalizata apare imediat dupa una focala, fiind cel mai comun tip de crize observate la caini. Crizele focale sunt, de obicei, foarte scurte si greu de observat, urmate imediat de cele generalizate.

Cauzele epilepsiei la caini

Un numar mare de boli, dar si alti factori pot cauza crize convulsive care duc la epilepsie. In general, epilepsia poate fi clasificata ca o boala structurala (cand o cauza subiacenta poate fi identificata la nivelul creierului), sau o boala idiopatica (fara o anumita cauza, cand se ia in calcul predispozitia genetica).

1. Epilepsia structurala la caini

Asa cum ziceam mai sus, poate fi vorba de acest tip de epilepsie, cand este identificata o cauza a bolii, la nivelul creierului. Poate fi vorba de probleme de alimentare cu sange ca: obstructii ale vaselor, sangerari, inflamatii, infectii, traume, tumori sau boli degenerative ale creierului. Aceste anomalii se pot confirma imagistic.
In plus, exista dezechilibre metabolice ale creierului care duc la modificari in structura sa, sau degenerare neuronala.

2. Epilepsia idiopatica la caini

Afecteaza cainii de la varste fragede, pana la varste de mijloc, fara sa fie prezenta o cauza. Acest tip de epilepsie este pus des pe seama materialului genetic si a factorilor externi.

Ce pot face in cazul in care cainele meu are o criza?

Este important sa ramai calm! Majoritatea crizelor sunt de scurta durata si cainii nu sunt constienti ca acestea se intampla. In plus, este foarte probabil ca exemplarele afectate sa nu sufere in timpul unei crize, chiar daca aceasta pare violenta.
Ceea ce poti face:

  • Asigura-te ca ajuti cainele sa stea in siguranta, indepartand mobila de care se poate lovi in timpul crizei
  • Sub nicio forma NU introduce nimic in gura cainelui, nici obiecte, nici mainile tale
  • Cronometreaza crizele, cand aceastea se intampla, pentru a-i putea da veterinarului cat mai multe detalii
  • Observa cu atentie manifestarile din timpul crizei, tot din acelasi motiv
  • Tine un jurnal al crizelor – frecventa si manifestari
  • Cainii diagnosticati nu necesita, in mod normal, ingrijire medecala dupa o criza epileptica
  • Atentie! Crizele foarte lungi, sau cele care sunt urmate imediat de altele, fara ca animalul sa isi revina, reprezinta o un risc si trebuie tratate ca o urgenta veterinara. In acest caz, este bine sa apelezi la un serviciu de urgenta veterinara!

Ce ii poate provoca o criza de epilepsie cainelui meu?

Unii caini care sufera de epilepsie par sa aiba anumite “mecanisme de declansare” care duc la aparitia unei crize epileptice. Identificarea acestora depinde de la caine la caine, de aceea este important sa observi animalul si sa ai un jurnal al bolii.
In cazul oamenilor, crizele apar din cauza oboselii, lipsei somnului, stresului si omiterea administratii medicatiei.
In cazul cainilor, multi stapani au identificat stresul ca un factor de declansare, iar acesta poate interveni la modificari in rutina, zgomote puternice, plimbari cu masina, vizite la veterinar, etc. Alti stapani au identificat anumite feluri de mancare sau medicamente.

Ce tratament este disponibil? Epilepsia la caini se poate vindeca?

In multe cazuri, epilepsia la caini poate sa ajunga la stadiul de a mentine o stare in care animalul nu manifesta crize. Acest lucru se poate face prin medicatia corecta, dar si prin identificarea dozei corecte, pentru fiecare caz. Tratamentul se continua, de obicei, pe toata durata vietii, iar cainele necesita monitorizare regulata din partea medicului veterinar. Analizele periodice sunt foarte importante, ajutand la minimizarea efectelor secundare.
In Europa, exista 2 medicamente care pot fi prescrise cainilor cu epilepsie: Imepitoina (Pexion) sau Fenobarbital. In cazul in care nu se reuseste reducerea crizelor cu medicamentele “de prima linie”, se poate opta si pentru introducerea bromurii de potasiu.
Foarte important:

  • Medicatia trebuie sa fie stabilita si ajustata doar de un medic veterinar
  • Dozajul stabilit de medicul veterinar trebuie respectat cu strictete
  • Intreruperea medicatiei nu se face decat la recomandarea medicului veterinar

Epilepsia poate parea un diagnostic greu de infruntat insa, nu trebuie sa iti pierzi increderea. Comunicarea eficienta cu medicul veterinar, mentinerea unui jurnal al bolii si respectarea medicatiei stabilite pot sa fie drumul catre un tratament care sa dea roade si sa asigure cainelui o viata normala.

 

 

Sursa foto: unsplash.com