Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt “inamici” vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei mai multi stapani de pisici s-au impacat deja cu ideea ca pufoasa familiei va actiona ca un mic Terminator, imediat ce magia Craciunului incepe sa se imprastie in locuinta voastra. Bineinteles, nu trebuie sa lasi acest lucru sa iti strice zilele de sarbatoare, ci sa te adaptezi situatiei, aplicand mici trucuri pentru a evita problemele.

1. Pisicile vs. Bradul de Craciun
Incidentele generate de “interactiunea” cu bradul de Craciun sunt foarte dese, in perioada Sarbatorilor si determina, de multe ori vizite de urgenta la veterinar.
Brazii sunt EXTREM de atragatori pentru pisici insa, din pacate, in interiorul casei, nu sunt atat de stabili, ca atunci cand sunt sunt in pamant, in gradina. De cele mai multe ori, cand se urca in brad, pisicile reusesc sa il si darame cauzand rani si mizerie.
Solutia: Incearca sa faci bradul neatragator pentru pisica. In acest sens, te poti folosi de uleiuri esentiale de citrice, care sunt foarte neplacute pentru pisci, sau de un spray repelent, de la petshop.
In plus, poti incerca sa asezi la baza pomului un covor din folie de aluminiu, textura pe care pisica o va evita cu siguranta si nu in ultimul rand, ancoreaza bradul de ceva stabil, din jur.
In general, nu ii permite pisicii sa aiba acces la brad, nesupravegheata, deoarece si ingestia acelor poate genera probleme intestinale, indiferent ca este vorba de ace naturale, sau artificiale. In cazul in care pomul sta intr-un recipient cu apa, trebuie sa stii ca si aceasta este toxica pentru mica ta prietena.

2. Pisicile si decoratiunile
Ornamentele si decoratiunile din pomul de Craciun, sau alte locuri din casa, sunt si ele foarte interesante pentru o pisica pusa pe joaca. Beteala reprezinta un risc in special, putand cauza blocaje intestinale, daca este ingerata.
Siragurile de luminite trebuie utilizate cu atentie intr-o casa cu pisici, existand riscul eletrocutarii, daca sunt roase, sau al sufocarii, daca pisica reuseste sa se infasoare in ele.
Solutia: Foloseste astfel de decoratiuni in camerele in care pisica nu are acces, sau inecarca sa le atarni in asa fel incat ea nu le poate ajunge.

pisicile si decoratiunile de craciun

3. Piscile si plante festive
Pe langa bradul de Craciun, Sarbatorile de iarna sunt asociate si cu alte plane care s-au dovedit a fi toxice pentru pisici.
Craciunitele – desi sunt foart frumoase si decorative, aceste plante sunt toxice pentru pisici, dar si pentru copii. In cazuri foarte rare, ingestia este fatala, iar de cele mai multe ori cauzeaza voma, diaree, salivare excesiva si greata.
Vascul – alt simbol al perioadei festive, vascul trebuie tinut la distanta de pisici si alte animale de casa, pentru ca poate provoca probleme digestive, ale sistemului nervos, iritatii ale pielii si greata. Daca este consumat in cantitati mari, vascul poate fi fatal.

4. Pisicile si ambalajele de cadou
Ambalajele folosite la impachetarea cadourilor trebuie ferite de ochii si labutele curioase ale pisicilor. In special cand este vorba despre funde, snururi si ale obiecte similare, care pot fi roase si inghitite.

5. Pisicile si invitatii galagiosi
Sarbatorile inseamna, de cele mai multe ori, o multime de oameni noi in casele noastre, galagie si foarte multa agitatie. Aceasta combinatie nu este deloc benefica pisicilor, care se streseaza foarte usor in prezenta persoanelor necunoscute.
Solutia: nu uita sa ii asiguri micutei tale pufoase, o camera sigura, linistita si ferita de invitati, in care se poate refugia, cand petrecerea devine “prea mult”.

6. Pisicile si “gustarile” festive
Pe langa decoratiuni si familia galagioasa, un alt pericol ce pare inofensiv pentru pisicile noastre este chiar cea mai delicioasa parte a Craciunului – mancarea!
Da, vei fi tentat sa o rasplatesti pe blanoasa cu o gustare de la masa ta insa, inainte de a face asta, aminteste-ti ca problemele digestive sunt, in perioada Craciunului, cele mai intalnite cazuri medicale.
Chiar daca pentru noi sarbatoarea este asociata cu mancare din belsug, pisicile noastre nu trebuie sa se bucure de aceleasi bunatati, deoarece majoritatea le sunt daunatoare.
Solutia: daca vrei sa ii oferi o “masa festiva”, rezuma-te la un pliculet de mancare umeda, in plus. NU ii da niciodata din macarea de la masa ta si ai grija ca si invitatii tai sa stie acest lucuru. Vei evita astfel, un drum la veterinar.

 

Sursa foto: unsplash.com