Sterilizarea si castrarea pisicilor: Beneficii si Recomandari

Sterilizarea si castrarea pisicilor: Beneficii si Recomandari

Recent am abordat pe Blog subiectul castrarii si sterilizarii cainilor si pentru ca ne dorim ca toti stapanii de animale sa ia cele mai bune decizii pentru prietenii lor, am decis sa revenim la discutie, de data aceasta despre pisici.
Sterilizarea sau castrarea pisicilor este o decizie inteleapta, pe care trebuie sa o iei, in calitate de stapan. Aceasta procedura, nu numai ca elimina riscul imperecherii accidentale, deci inmultirea necontrolata a populatiei de pisici, dar contribuie si la mentinerea sanatatii animalului prin evitarea dezvoltarii unor afectiuni grave.

Ce este castrarea/sterilizarea?

Exact la fel ca si in cazul cainilor, castrarea/sterilizarea pisicilor reprezinta indepartarea chirurgicala a organelor de reproducere.
Pentru pisicile de sex feminin, sterilizarea implica eliminarea ovarelor si uterului, printr-o interventie chirurgicala in zona abdominala.
Motanii sunt castrati, ceea ce inseamna ca li se inlatura testiculele. Procedura este mult mai simpla la masculi, la fel si recuperarea ulterioara.

Cand se face castrarea sau sterilizarea pisicilor?

Perioada standard de sterilizare/castrare, acceptata de majoritatea medicilor veterinari, este in jurul varstei de 6-8 luni. Aceasta varsta este preferata pentru ca puii nu au atins inca maturitatea si nu au dezvoltat obiceiurile specifice perioadei de pubertate – mieunat puternic, in cazul femelelor si marcarea teritoriului cu urina, in cazul motanilor.

Beneficiile castrarii/serilizarii pisicilor

Prevenirea problemelor de sanatate

  • Sterilizarea femelelor de pisica, inainte de primul ciclu menstrual (intrarea in “calduri”) reduce considerabil riscul de cancer de col uterin si ovarian. Deoarece eliminarea ovarelor reduce nivelul hormonilor care faciliteaza dezvoltarea tumorilor canceroase.
  • Sterilizarea reduce riscul de cancer mamar
  • Redure riscul de dezvoltare a infectiilor uterine denumite piometru
  • Reducerea riscului de contactare a Virusul Imunodeficientei Feline, prin reducerea agresivitatii cauzata de modificarile hormonale

Reducerea agresivitatii
Este stiut ca motanii necastrati devin foarte agresivi, in momentul in care isi cauta pereche, indemnatii fiind de modificarile hormonale. Deci in casele in care exista doi masculi, se pot purta lupte permanente in aceasta perioada, mai ales daca este simtita prezenta unei femele in calduri.

importanta castrarii motanilor

Reducerea riscului de hoinarire
Cand femelele de pisica intra in “calduri”, instinctele si hormonii le imping sa plece in cautarea unei perechi, deci, va incerca sa evadeze de fiecare data cand va avea ocazia.
La randul lor, masculii vor face la fel, in special daca vor simti prezenta unei femele in apropiere.

O casa mai curata
Cand ajung la pubertare, motanii vor simti nevoia sa isi marcheze teritoriul, stropind cu urina pe suprafetele verticale. Cand masculul locuieste in casa, “teritorul” poate insemna: peretii, canapeaua, dulapurile, etc, iar mirosul urinei este extrem de respingator si greu de curatat. Prin castrare, se elimina aproape complet riscul ca aceasta manifestare sa apara.

La ce sa te astepti de la interventia chirurgicala

Procedura de sterilizare/castrare se face doar in cabinetul vetrinar, de catre un medic, sub anestezie generala.
Bineinteles, medicul veterinar iti va oferi instructiuni specifice pre- si post-operatorii. Fiind vorba de o procedura ce se face sub anestezie, bineinteles, pot exista riscuri asociate anesteziei. De aceea, recomandam o evaluare a sanatatii animalului, inainte de operatie.
In timpul operatiei, pisica va fi complet anesteziata si nu va simti nimic.
In cazul motanilor, se va face o mica incizie pe sacul testicular, prin care se vor scoate testiculele. Incizia se inchide, de obicei cu fire resorbabile, iar motanul poate pleca acasa in aceeasi zi.
In cazul femelelor, incizia este pe abdomen si este ceva mai mare. Din acest motiv, femelele stau, de obicei, sub observatie peste noapte si trebuie sa poarte un guler medical, pentru a nu ajunge la rana.

Intrebari frecvente despre sterilizarea si castrarea pisicilor

Este nevoie ca pisica sa faca un rand de pui inainte de sterilizare?
NU! Acesta este un mit. Nu exista niciun studiu care sa ateste ca este benefic pentru sanatatatea pisicilor sa faca un rand de pui inainte de a fi sterilizate. Mai mult, sterilizarea inainte de acest maturitatea sexuala, reduce semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului sau infectiilor.

Se ingrasa pisicile dupa castrare/sterilizare?
O greutate sanatoasa se mentine printr-o dieta echilibrata si exercitiu fizic. Deoarece dupa castrare intervin modificari hormonale, pisicile tind sa devina mai lenese, iar daca alimentatia nu este una adecvata, atunci exista riscul cresterii in greutate. Bineinteles, ca stapan responsabil, totul sta in mainile tale! Este necesar sa reevaluezi dieta pisicii si sa o incurajezi sa faca miscare regulat, pentru a o mentine in forma.

Va renunta motanul la obiceiul de marcare a teritoriului, dupa castrare?
Cel mai probabil, da! Cu siguranta nu va mai trece prin modificarile hormonale care il imping sa faca asta. Uneori insa, obiceiul deja dezvoltat poate sa ramana, de aceea se recomanda castrarea timpurie.

Dupa sterilizare va mai intra pisica in “calduri”?
Nu! Dupa sterilizare femelele de pisica nu vor mai avea ciclul menstrual si nici perioada de “calduri”. De asemenea, majoritatea pisicilor vor scapa si de comportamentul asociat acestor perioade.

Este castrarea/sterilizarea dureroasa?
In timpul operatiei pisicile sunt complet anesteziate si nu simt durere. In perioada de recuperare, mai ales la femele, acestea pot experimenta disconfort, insa acesta dispare in decurs de cateva zile. Bineinteles, medicul veterinar te poate sfatui cu privire la administrarea de calmante, daca este necesar.

Cat costa castrarea/sterilizarea pisicilor?
Fiind o interventie de rutina, procedura nu se numara printre cele mai costisitoare. Cabinetul Mobile Vet, are tarifele afisate pe site. De asemenea, iti recomandam o discutie cu colegii din cabinet, pentru a primi o estimare de cost cat mai aproape de realitate.

 

Sursa foto: unsplash.com