Otita la caini – Cauze si simptome ale otitei externe si medii

Otita la caini – Cauze si simptome ale otitei externe si medii

Otita este o inflamatie cronica a canalului urechii cainelui. Poate fi otita externa – cand se imflameaza canalul urechii externe, sau medie – cand inflamatia apare la urechea medie. Ambii termeni sunt folositi pentru a descrie simptomele clinice si nu sunt boli, in sine.

Otita apare adesea, atunci cand o schimbare a mediului normal al canalului auricular face ca glandele care se regasesc de-a lungul canalului sa se mareasca si sa produca ceara, mai mult decat in mod normal. Treptat, pielea va produce tesut fibros in exces, ceea ce va cauza ingustarea canalului. In mod normal, aceasta este un simptom al unei alte boli, de cele mai multe ori, o infectie.
Otita externa provoaca durere, mancarime, roseata, iar cand se cronicizeaza, poate cauza ruptura timpanului si otita medie. Otita medie apare, de obicei ca o extensie a otitei externe.
Aceasta inflamatie, afecteaza, atat cainii, cat si pisicile, de orice varsta, sau rasa.

Exista rase de caini care sunt predispuse la otita?

Da, chiar daca otita poate aparea la toti cainii, indiferent de rasa, dimensiune, sau varsta, exista cateva rase care sunt predispuse la inflamatia urechii. Acestea sunt:

  • Rasele cu urechi lungi ca Basset Hound, Cocker Spaniel, Golden Retriever, sau Labrador Retriever
  • Rase cu mult par pe canalul urechii: Poodl sau toate tipurile de Terrieri

Simptomele otitei la caini

Cele mai frecvente simptome ale otitei externe si medii sunt:

  • Durere la atingere
  • Scuturarea capului
  • Scarpinatul urechii in exces
  • Miros urat
  • O pozitie inclinata a capului
  • Refuzul de a manca
  • Ocazional, varsaturi

La examinare, se pot observa:

  • Roseata
  • Inflamatie a canalului dar si a pielii din interiorul urechii

simptome otita la caini

Cauzele otitei

Otita externa, dar si cea interna, pot fi cauzate de o lista lunga de lucruri. Cauzele principale sunt parazitii, alergiile alimentare, reactii la medicamente, corpuri straine, acumulare de par, sau piele moarta, boli autoimune.
Alti factori care pot contribui la aparitia inflamatiilor sunt: infectiile bacteriene, infectii mixte cauzate de bacterii si fungi, umiditate excesiva cauzata de inot sau o igiena necorespunzatoare.

Cum se diagnsticheaza otita la caini?

Aceste doua afectiuni se pot diagnostica in mai multe moduri.
Medicul poate recomanda radiografii, pentru a diagnostica otita medie, sau prin examinare si testare microscopica a secretiei urechii.

Tratamentul

Tratarea otitei se face, de obicei, in regim ambulatoriu, cu exceptia cazurilor in care infectia s-a mutat in urechea interna.
In cele mai multe cazuri, un tratament aplicat local, dupa o curatare completa a urechii externe, este solutia problemei.
Tratamentul local poate consta in picaturi antibacteriene, corticosetroizi, antiseptice.
In cazurile mai severe in care s-a confirmat prezenta organismelor infectioase, se pot prescrie antibiotice si antifungice.

 

Tratamentele de urmarire a otitei implica examinari repetate ale secretiei urechii si controlul bolilor de baza.
Pentru a preveni aparitia, este nevoie de o igiena corecta a urechii si evitarea factorilor care pot favoriza inflamatia. De asemenea, este foarte importart sa se acorde atentie simptomelor, deoarece, lasata netratata, otita externa sau medie poate cazua surditate, sau otita interna.

 

 

Sursa foto: unsplash.com