Dirofilarioza la caini – Simptome, Cauze si Tratament

Dirofilarioza la caini – Simptome, Cauze si Tratament

Dirofilarioza la caini, sau viermele inimii, asa cum mai este cunoscuta aceasta afectiune, este o boala ce pune in pericol viata animalului, daca este lasata netratata. In continuare, iti povestim despre particularitatile dirofilariozei la caini, alaturi de sfaturi pentru a o preveni.

Ce este Dirofilarioza?

Cainii care sufera de dirofilarioza sunt infectati cu un parazit care se numeste Dirofilaria immitis – un vierme rotund, cunoscut si sub numele de “viermele inimii”
Severitatea acestei bolii la caini, este data in mod direct de numarul virmilor prezenti in corp si de timpul petrecut acolo.

Care sunt cauzele dirofilariozei la caini?

Viermii inimii sunt raspanditi prin muscatura de tantar care poarta larvele inactive. Acestea migreaza apoi prin corpul cainelui pana la inima si vasele de sange ale plamanilor, proces care dureaza aproximativ 6 luni
Cainii care traiesc in medii in care sunt expusi la muscaturile de tantari, prezinta cel mai mare risc de dezvoltare a bolii.

Simptomele dirofilariozei

Cele mai frecvente simptome ale bolii, la caini sunt: tusea uscata, lipsa rezistentei la efort si o conditie proasta a corpului insa, convulsii, simptomele variaza in functie de severitatea infectiei.

Boala se imparte in 4 clase de severitate, fiecare dintre ele, avand simptomele ei.
Clasa 1: cainii care a acest tip de Dirofilarioza, sunt de obicei, asimptomatici, ceea ce inseamna ca nu prezinta semne vizibile de boala, sau prezinta simptome slabe, ca o tuse manifestata foarte rar.
Clasa 2: In aceasta clasa, cainii prezinta tuse uscata si intoleranta la efort fizic.
Clasa 3: in acest stadiu, canii au o conditie fizica proasta, in general – slabesc, li se deterioreaza blana, pierd masa musculara. In plus apare o dificultate in respiratie, asociata cu acumularea de lichid in cavitatea abdominala.
Clasa 4: acest stadiu al bolii este deja imposibil de tratat, cainele fiind infectat cu un numar foarte mare de viermi ai inimii. Acestia blochand flusxul de sange catre inima.

Diagnosticarea dirofilariozei

Medicul veterinar va efectua un test rapid de sange pentru detectarea viermilor inimii. Acest test se face, atat cainilor suspecti de dirofilarioza, cat si celor care li se administreaza medicamente pentru prevenirea infestarii.
In plus, cainilor carora testul rapid le-a iesit pozitiv, li se vor face teste complete de sange, urina si radiografii toracice. Acestea, impreuna cu alte teste pe care le poate recomanda medicul veterinar, sunt necesare pentru realizarea unui plan de tratament.

Care este pronosticul pentru cainii cu viermi ai inimii?
Cainii care au fost infectati cu viermele inimii si au inceput tratament au sanse mari de recuperare. Trebuie stiut insa, ca animalele care sufera de infectii severe, pot suferi de complicatii asociate cu tratamentul, pe termen lung.

Tratamentul dirofilariozei

Tratamentul acestei boli este foarte personalizat, fiind adaptat de la caz la caz, indiferent daca animalul este in Clasa 1 de severitate, sau Clasa 4.
Initial se recurge la un tratament de stabilizare, apoi se intervine cu medicatie care sa omoare parazitul. De multe ori se opteaza pentru spitalizare, cand se aplica tratamenul, reactiile fiind uneori, severe. Tot pentru aceste reactii, medicul poate apela si la antiinflamatoare si antivomitive.

Cainii care nu sunt tratati pentru infectia cu viermele inimii, nu au sanse mari de supravietuire.

Inainte, pe durata tratamentului, dar si dupa terminatea lui, cainele trebuie sa depuna un efort fizic minim! Acest lucru ajuta la succesul tratamentului.
Dupa terminarea tratamenului, cainii care s-au recuperat, trebuie retestati pentru boala, iar in cazul unui rezultat pozitiv, se reia medicatia.
De asemenea, o alta practica necesara este administrarea medicatiei de preventie pentru dirofilarioza, tuturor cainilor care au trecut peste infectie, acestia fiind predispusi la recontactarea parazitului.

Cum se poate preveni dirofilariozei la caini?

Dirofilarioza poate fi prevenita prin administrarea unei medicatii lunare de preventie, care se prescrie de medicul veterinar. Inainte de inceperea acesteia, este necesara o testare pentru viermii inimii!
Desi medicatia de preventie nu este 100% sigura, cu atat mai mult cu cat se intarzie doza lunara, aceasta este un mod bun de a evita complicatiile bolii.

Intrebari frecvente despre dirofilarioza

Pot oamenii sa ia dirofilarioza de la caini?
NU! Aceasta boala se transmite doar prin intepatura tantarului purtator. Parazitul afecteaza in special cainii, pisicile, dihorii si alte mamifere. In cazuri foarte rare, oamenii au fost afectati de viermele inimii, dar nu in ciclul sau complet de viata.

Daca unul dintre cainii mei are dirofilarioza, o poate transmite celuilalt caine din gospodarie?
NU! Boala se poate transmite doar prin intepatura tantarului purtator. Chiar si daca un tantar inteapa cainele infectat, iar apoi, in aceeasi seara inteapa cainele neinfectat, tot nu se poate transmite boala, aceasta avand nevoie de o perioada de incubatie in organismul tantarului.

Ce este nevoie sa limitez activitatea fizica a cainelui, pe perioada tratamentului?
In timpul si dupa tratament, viermii incep sa moara. Cand mor, acestia de “sparg” in bucati si pot cauza blocaje in vasele de sange ale plamanilor, lucru care poate duce la moartea animalului.

Sursa foto: unsplash.com