De ce vomita pisicile? Cauze si Tratament

De ce vomita pisicile? Cauze si Tratament

Stim ca pisica ta este membru al familiei cu drepturi egale si intelegem perfect ca ai face aproape orice ca sa ii asiguri un trai sanatos si fericit.

De aceea, cand mica ta prietena incepe sa vomite din senin, poate sa fie ingrijorator, mai ales cand faci toate eforturile sa o mentii sanatoasa, oferindu-i cea mai buna mancare si cele mai bune conditii.

Deci? De ce vomita pisicile?

In continuare, vom incerca sa explicam o parte din multitudinea de motive care pot cauza voma la pisici si, mai ales, care sunt cele care trebuie sa te trimita in vizita la veterinar.

Tipuri de voma care pot sa apara la pisici

In primul rand, exista doua tipuri de voma, iar descrierea corecta il poate ajuta pe medicul veterinar sa identifice cauza si sa aplice tratamentul adecvat.

Voma acuta – se refera la un episod spontan.

Voma cronica – se refera la varsaturi repetate, intr-o perioada de timp.

Cauze pentru voma acuta la pisici

Cauzele care stau la baza varsaturilor acute, variaza de la minore, pana la severe. De aceea este important sa nu trecem cu vederea aceste episoade si sa actionam in consecinta.

  • Dieta

Unul dintre cele mai frecvente motive sunt problemele legate de dieta.

Fie ca este vorba despre o schimbare brusca in dieta (trecerea de la un brand la altul), sau despre un tip de hrana care nu se potriveste nevoilor pisicii, in ambele cazuri pot sa intervina probleme la stomac, ce determina voma si chiar diaree.

De asemenea, hranirea pisicii cu alimente de la masa ta, poate genera astfel de probleme, deoarece un numar foarte mare de alimente pe care noi le consumam, pisicilor de pot provoca numeroase probleme de sanatate.

De retinut: intotdeauna hraneste-ti pisica cu hrana speciala de calitate, sau special preparata pentru ea, din alimente pe care le poate digera in siguranta.

  • “Gustarile”

Cei mai multi stapani care aleg mancarea speciala pentru pisici, fac eforturi considerabile sa le ofere prietenelor feline “cea mai buna” varianta, din cele mai bune ingrediente. Apreciam si sustinem aceste eforturi, insa trebuie sa va atragem atentia si asupra micilor gustari pe care le mai oferiti pisicilor, pe langa mancare. Calitatea acestora este la fel de importanta si merita atentie, la fel ca si hrana de baza.

Sfatul nostru este sa citesti cu atentie ingredientele de pe eticheta si sa te asiguri ca este cat mai curata. Evita produsele cu prea multi conservanti sau coloranti, care pot irita tractul digestiv.

gustari nesanatoase pisici

  • Mancatul prea repede

Cele mai multe pisici mananca extrem de repede, de parca ar fi ultima lor masa. Acestea sunt si cele care sunt mai predispuse la episoade de voma.

Pisicile au nevoie de odihna dupa masa, cel putin 20 de minute, pentru a putea digera in siguranta. De asemenea, poti preintampina episoadele de voma prin masurarea portiilor si oferirea unor cantitati mai mici, la fiecare masa.

  • Ingerarea de corpuri straine

Din fericire, pisicile nu sunt la fel de dornice ca si cainii, sa manance orice gasesc prin casa, insa este posibil, ca unele dintre ele sa inghita accidental bucatele din jucarii. Acestea pot produce probleme la stomac.

De asemenea, dorinta lor continua de a se curata, le face sa ingereze mult par, pe care, de cele mai multe ori, il elimina prin voma.

  • Substantele toxice

O alta cauza a vomei la pisici este ingestia de substante toxice. Multi dintre noi nici nu ne dam seama cate dintre substantele pe care le folosim pentru curatenie pot sa le faca rau pisicilor. De asemenea, foarte multe plante de apartamant sunt toxice pentru pisici.

Sfatul nostru: fa un mic research si vezi daca substantele pe care le folosesti pentru curatarea locuintei sunt sigure pentru pisici. In plus, evita sa tii la indemana felinelor curioase, plante care sunt pe “lista neagra”, asa cum sunt crinii, muscatele, iedera si multe altele.

  • Parazitii intestinali

Voma acuta poate fi si un semn ca pisica ta are paraziti intestinali. Preventia pentru aceasta problema este simpla si se face prin administrarea regulata de antiparazitare interne.

  • Infectii bacteriene

Infectiile pot aparea din varii motive si pot determina inclusiv voma si diaree. Desi nu sunt o afectiune grava, este important sa vizitati veterinarul pentru un diagnostic corect si un tratament potrivit, care sa grabeasca rezolvarea problemei.

Cauze pentru voma cronica la pisici

Niciun tip de voma nu este normal, indiferent de ce alte pareri exista. E adevarat, unele motive pot fi mai putin grave decat altele, insa niciun episod cu varsaturi, nu trebuie sa fie lasat neverificat.

In cazul vomei cronice, aceea care se repeta pe parcursul unor perioade mai lungi, stapanii trebuie sa colaboreze strans cu veterinarul si sa accepte investigatii amanuntite, pentru determinarea cauzelor, care pot fi grave.

Cea mai mare provocare in acest caz, este identificarea cauzei reale si elaborarea unui plan de tratament. Iata mai jos, o lista cu posibile cauze pentru varsaturile cronice la pisici:

  • Dieta – intolerante/alergii alimentare
  • Ulcer
  • Cancer al tractului digestiv
  • Infectii
  • Bolile inflamatorii intestinale
  • Insuficienta hepatica
  • Insuficienta renala
  • Pancreatita
  • Paraziti
  • Afectiuni ale glandei tiroide
  • Obstructii intestinale
  • Diabet
  • Infectie uterina

Diagnosticul in cazul vomei cronice la pisici

Determinarea cauzei pentru varsaturile cronice, poate fi un proces de durata.

Veterinarul iti va solicita ajutorul pentru a primi detalii exacte despre cum se manifesta episoadele de voma, cat de des, sau cum se comporta pisica. De asemenea, este important si ceea ce elimina pisica prin voma. Spre exemplu, daca in voma exista granule inchise la culoare, ca un zat de cafea, inseamna ca pisica elimina sange, care poate fi un semn de ulcer.

Pe langa informatiile oferite si examenul fizic, procesul de diagnosticare va include si diverse analize: teste de sange si de urina, radiografii si ecografii. Toate acestea fiind extrem de necesare pentru a alege ulterior, un tratament corect.

Tratamentul

Bineinteles, tratamentul depinde de cauza vomei. In functie de acestea, poate include:

  • Modificari in dieta
  • Medicamente antivomitive
  • Antibiotice
  • Antiinflamatoare
  • Interventii chirurgicale

Important!

Recomandarile veterinarului trebuie respectate intocmai, la fel si sugestiile de monitorizare ulterioara. Nu modifica medicatia sau dieta, fara sfatul medicului si acorda o atentie sporita starii de spirit a pisicii, poate fi un barometru bun.

 

Sursa foto: unsplash.com