Cum sa iti pregatesti pisica pentru un bebelus

Cum sa iti pregatesti pisica pentru un bebelus

Cand familia ta urmeaza sa se mareasca, prin venirea pe lume a unui bebelus, trebuie sa te gandesti la foarte multe lucruri si sa faci liste nesfarsite cu biberoane, tetine, mobilier si diverse alte accesorii necesare. Pregatirea este, cu siguranta, foarte intensa si emotionanta, de aceea dorim sa iti venim in ajutor si sa iti amintim de un alt aspect extrem de important, care trebuie sa fie o prioritate: pregatirea celuilalt “copil”, anume pisica!

Daca pana acum pisica a fost centrul atentiei tale si a dominat de departe la capitolul dragalasenie, dupa venirea unui bebelus, prioritatile tale se vor schimba, cu siguranta. De aceea, este important sa nu neglijezi “pregatirea” de care mica ta prietena are nevoie, pentru a face tranzitia mai usoara si a se acomoda cu trecerea pe plan secund.

1. Incepe cu inceputul
Cu mult timp inainte de a aduce bebelusul acasa, ia-ti putin timp pentru a evalua calitatea vietii pisicii tale. Trebuie sa te asiguri ca ea este sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic. Asa ca, programeaza o vizita la veterinar pentru consultatie, iar pentru zona de distractie, evalueaza inca o data daca are access la suficiente metode de a se destinde. Are suficiente jucarii, locuri in care sa isi testeze ghearele, spatii verticale de explorat?
!!! O pisica fericita va fi mult mai toleranta!

2. Respecta o rutina
Daca nu aveti deja o rutina pe care o mentineti, in fiecare zi, este timpul sa stabilti una si sa o respectati, chiar si dupa venirea bebelusului.
Continua sa o hranesti la aceeasi ora, fa-ti timp sa ii acorzi atentie si, foarte important, continua sa te joci cu ea, chiar daca nu pentru perioade la fel de lungi.

3. Incearca sa o familiarizezi treptat cu noi mirosuri si sunete
Noul membru al familiei va veni cu o multitudine de noi mirosuri si, in special, noi sunete.
Pentru o tranzitie usoara, incepe cu adaugarea acestora, pe cat posibil, inainte de venirea bebelusului. Poti sa testa prin a folosi deja diverse creme sau lotiuni, iar pentru sunete, unii specialisti recomanda inclusiv folosirea unor inregistrari cu planset de copil.

4. Stabileste limite!
Este stiut ca pisicile nu se pot tine departe de a testa lenjeria proaspat spalata, sau de a explora dulapurile si blatul din bucatarie. Ei bine, cand ai un bebelus, patutul acestuia, sau masa de infasat vor fi extrem de tentate. De aceea, trebuie sa setezi niste limite, cu mult timp inainte.
Poti incepe cu aducerea mobilierului cel nou cu ceva timp inainte de venirea copilului si sa ii permiti pisicii sa il simta ca parte din casa.
La fel de util poate fi si sa ii cumperi si ei “mobila” noua, pentru a se concentra pe aceea.

stabileste limite pentru pisica

 

5. Recompenseaza comportamentele bune
Bineinteles, recompensele ajuta. De fiecare data cand pisica ta va respecta noile reguli, acorda-i si un premiu. Petrece timp cu ea, ofera-i o gustare speciala sau o sesiune de joaca.

6. Fa-le cunostinta, asa cum se cuvine
Vei avea multi invitati care vor vrea sa il cunoasca pe cel mic, iar in aceasta agitatie, aminteste-ti ca si pisica trebuie sa fie introdusa cum trebuie, fara graba.
Toate interactiunile de la inceput, trebuie facute cu grija si mereu in prezenta ta. Niciodata nu trebuie sa fortezi o intrevedere! Pisicii trebuie sa i se permita sa se retraga daca nu se simte confortabil si este recomandat sa fie recompensata pentru orice interactiune pozitiva.

 

Sursa foto: unsplash.com