Virusul leucemiei feline (FeLV) – Ce trebuie sa stii despre el

Virusul leucemiei feline (FeLV) – Ce trebuie sa stii despre el

Dupa traumatisme, virusul leucemiei feline (FeLV) este a doua cauza de deces in randul pisicilor, suprimandu-le puternic sistemul imunitar si expunandu-le la infectii, anemie si cancer.
Cu toate acestea, virusul leucemiei feline nu trebuie sa fie o condamnare la moarte, multe pisici fiind capabile sa il elimine pe cont propriu.

Cum se transmite virusul leucemiei feline (FeLV)?

FeLV este un virus care afecteaza doar pisicile – nu poate infecta oamenii, cainii sau alte animale. Intre pisici insa, transmiterea se face prin saliva, sange si uneori prin fecale sau urina – cele mai comune cai de transmitere sunt luptele intre exemplare sau toaletarea. Puii de pisica pot contacta virusul intrauterin, sau prin laptele matern.

Factori de risc

Riscul de contactare a virusului leucemiei feline creste daca pisica este expusa la animale potential infectate, in special pentru pisicile tinere si foarte tinere. Pentru pisicile care traiesc exclusiv in interior, riscul de contactare a FeLV este foarte mic. Practic, cele mai expuse sunt pisicile care au acces la exterior si pot lua parte la lupte de teritoriu sau pentru imperechere.

Tipuri ale leucemiei feline:
FeLV-A, forma deosebit de grava care afecteaza puternic imunitatea pisicii
FeLV-B, forma ce cauzeaza tumori si alte probleme necontrolate ale tesuturilor
FeLV-C, forma cea mai usoara – produce in special anemii, care pot fi mai usor de controlat

Simptomele virusului leucemiei feline

Pisicile infectate cu FeLV pot prezenta unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:

  • Gingii palide
  • Culoare galbena a mucoaselor
  • Ganglioni limfatici mariti
  • Infectii ale vezicii urinare, pielii sau ale cailor respiratorii superioare
  • Pierderea in greutate si / sau pierderea poftei de mancare
  • Stare proasta a blanii
  • Slabiciune progresiva si letargie
  • Febra
  • Diaree
  • Dificultate de respiratie
  • Probleme de reproducere, precum sterilitatea la pisicile de sex feminin nesterilizate
  • Stomatita

Diagnosticarea FeLV

Diagnosticarea se poate face de catre medicul veterinar, folosind un test de sange rapid – ELISA, care identifica prezenta virusului. Acest test poate ajuta la o diagnosticare tipurie.

Pe langa testul ELISA, exista posibilitatea efecturii unui test de laborator – IFA, care detecteaza viremia secundara. Deci pisicile al caror test IFA este pozitiv, raman infectate pe tot restul vietii.

Pentru siguranta disgnosticului, de obicei, ambele teste trebuie repetate.

Tratamentul virusului leucemiei feline

In multe cazuri, pisicile care au fost diagnosticate devreme si beneficiaza de ingrijire atenta pentru a evita aparitia infectiilor suplimentare, au sanse sa le fie prelungita viata. Este de retinut insa, ca odata diagnoasticata, o pisica cu FeLV trebuie tinuta exclusiv in interior si obligatoriu, sterilizata.
Din pacate nu exista un tratament pentru Felv, care sa elimine virusul din organism. In cazul infectiei, tratamentul consta in vindecarea infectiilor suplimentare si sustinerea organismului.

Cum putem sa prevenim infectia cu virusului leucemiei feline

Cel mai bun mod de preventie al infectiei cu FeLV este mentinerea pisicii in interior, evitand contactul cu pisicile posibil infectate. In plus, exista un vaccin pentru virusului leucemiei feline insa, acesta nu garanteaza imunitatea. De retinut: inainte de vaccinare, este obligatoriu ca pisica sa fie testata.

 

 

Sursa foto: unsplash.com