Respiratia urat mirositoare la pisici: Cauze si Tratament

Respiratia urat mirositoare la pisici: Cauze si Tratament

Respiratia pisicii tale, nu trebuie sa miroasa ca un buchet de flori de vara, cu siguranta. Uneori este de ajuns sa te intersectezi cu boticul ei imediat ce a terminat de mancat un pliculet delicios si va fi de ajuns sa experimentezi un miros neplacut. Nu este anormal ca respiratia pisicii sa fie usor neplacuta insa, daca in mod constat te face sa vrei sa iti acoperi nasul, poate fi un semn ca ceva nu e chiar in regula.
Iti prezentam, in continuare, cateva cauze ale halitozei la pisici si moduri prin care poti rezolva problema respiratiei urat mirositoare.

Cauze si tratament pentru respiratia urat mirositoare la pisici

Boala paradontala

Boala paradontala este cea mai frecventa cauza a respiratiei urat mirositoare la pisici, fiind o infectie care rezulta din acumularea placii bacteriene pe dinti, afectand gingia. Odata mineralizata, blaca bacteriana se transforma in tartru, iar excesul de tartru favorizeaza acumularea de si mai multa placa bacteriana. Este un cerc vicios, care poate avea efecte foarte neplacute ca: pierderea dintilor, sangerarea gingiilor, sau durere la mestecat.

Simptome: pete maronii pe dinti, salivare in exces, dificultati la mestecarea hranei, gingii inflamate.
Tratament: ca si la oameni, detartrajul regulat este solutia pentru aceasta problema. Procedura se face sub anestezie si

Dieta

Dieta este un factor care poate contribui la halitoza. Consumul anumitor alimente ca pestele sau mancarea bazata pe ficat, atrage dupa sine si o respiratie mai urat mirositoare. In plus, uneori, se intampla ca psicilor sa le ramana bucati alimentare intre dinti.

Solutia: in cazul acesta, solutia este simpla, modificarea dietei.

Gingivita si stomatita

Gingivita este boala paradontala despre care poti citi mai multe aici. Stomatita, la randul ei, este tot o inflamatie a mucoasei din interiorul gurii, care afecteaza gingiile, limba, partea interioara a falcutelor, sau cerul gurii.
Pisicile dezvolta aceste afectiuni, ca urmare a bacteriilor acumulate, dar si virusurilor sau alergiilor.

Uneori, respiratia urat mirositoare semnaleaza o problema de sanatate care isi are originea in afara gurii.

Boli ale rinichilor

Daca respiratia pisicii tale miroase a amoniac sau urina, este foarte probabil sa aiba o boala de rinichi, acestea fiind destul de intalnite la pisicile peste 8 ani.
Pe langa respiratia neplacuta, pisicile cu boli ale rinichilor pot rezenta letargie, pierdere in greutate, sete accentuata si urinare mai frecventa.
In functie de tip, bolile de rinichi necesita modificari ale dietei si o hidratare optima, pe langa tratamentul medicamentos.

Diabet

Daca respiratia pisicii tale are un miros dulceag, poate fi un indiciu pentru diabet. De asemenea, la diabet mai pot fi intalnite: sete accentuata si scadere in greutate. Desi suna ca un diagnostic grav, daca este identificat din timp, diabetul la pisici poate fi gestionat cu succes.

Boli ale ficatului

Bolile ficatului determina un miros respingator al gurii pisicilor insa, pe langa acesta, animalele cu astfel de afectiuni prezinta si ingalbenirea albului ochilor, pielii din interiorul gurii si urechilor. Pisicile ce au ficatul afectat sunt, in general, lipsite de energie si pofta de mancare, vomita des si au diaree.
In acest caz, tratamentul depinde strict de diagnostic.

Cum poate fi prevenita respiratia urat mirositoare la pisici

Cel mai bun mod de a evita problemele cu halitoaza, este tratarea acesteia inainte sa apara. Pentru evitarea afectiunlor bucale, este necesar sa iti ajuti pisica sa aiba o igiena orala buna. Acest lucru poate fi facut, fie prin curatati periodice, la veterinar, fie prin “spalare pe dinti”. De asemenea, multe branduri de mancare au introdus recompense care ajuta la mentinerea igienei bucale.

Indiferent de situatie, medicul veterinar te poate indruma sa alegi varianta potrivita pentru pisica ta!

 

Sursa foto: unsplash.com