De ce manaca iarba cainii?

De ce manaca iarba cainii?

Cu siguranta l-ai observat pe prietenul tau blanos mancand iarba, in nenumarate momente si te-ai intrebat de ce o face? Oare ii e foame, sau ii este rau? Ceea ce trebuie sa stii este ca nu esti singurul stapan de caine care se intreaba: de ce mananca iarba cainele meu?

Pica este denumirea tulburarii de caracter care determina consumul de lucruri care nu reprezinta hrana. Uneori, Pica indica faptul ca patrupedul are un anumit tip de deficienta nutritionala, sau este pur si simplu un semn de plictiseala, in special cand este prezent la cainii tineri.
Consumul de iarba la caini este un obicei destul de comun, fiind observat inclusiv la exemplare de caini salbatici, deci este incadrat de catre medicii veterinari ca fiind un comportament normal. Care sunt, de fapt, posibilele motive pentru care cainele tau mananca iarba?

Cainii “gunoieri”

Spre deosebire de pisici, cainii nu sunt carnivori 100%. Insa, nu sunt nici omnivori clasici, dat fiind faptul ca timp de zeci de mii de ani, acesti oportunisti, au consumat orice, atata timp cat si-au indeplinit nevoile dietetice de baza.
Cainii care traiesc langa noi, nu mai sunt obligati, ca stramosii lor, sa isi consume prada in intregime, cu tot cu continutul stomacal al acesteia (plantele cu care se hranea), in schimb vor cauta sa consume plante ca sursa alternativa de hrana, iarba fiind cel mai la indemana.

Cand ii supara stomacul

Cand cainii au probleme cu gazele sau au dureri de stomac, vor incerca sa le amelioreze consumand iarba. Cand este ingerat, firul de iarba, ca o lamela, gadila gatul si mucoasa stomacului, provocand voma. Un caine care incearca sa isi calmeze stomacul “suparat” va consuma cantitati mari mari de iarba.

cainele mananca iarba

Necesitatea nurtitionala

Iarba contine substante nutritive pe care este posibil ca hrana comerciala sa nu le asigure. De aceea, unii caini vor incerca sa isi completeze dieta cu nutrientii din iarba. Daca observi ca patrupedul incepe sa molfaie iarba sau plante de casa, incearca sa ii adaugi in meniu cateva legume. Ar putea sa fie raspunsul.

Cand poate sa devina periculos consumul de iarba la caini?

In mod normal, consumul de iarba nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare insa, iti recomandam sa il urmaresti pe pofticios, pentru a-i observa comportamentul. Daca banuiesti ca molfaitul de iarba este un semn de plictiseala, incearca sa maresti activitatea fizica a cainelui. In cazul in care cainele mananca iarba si vomita foarte des, atunci te sfatuim sa mergeti la un consult la veterinar.

In plus, trebuie retinut, in special de cei care traiesc in oras, nu toata iarba prezenta in jurul locuintelor noastre sau in parcuri, poate fi consumata in siguranta. Uneori adiministratia oraselor trateaza gazonul cu diverse substante care sunt extrem de nocive pentru cainele tau!

 

Sursa foto: unsplash.com