7 Comportamente ciudate ale pisicilor, care pot ascunde semnele unei boli

7 Comportamente ciudate ale pisicilor, care pot ascunde semnele unei boli

Este deja cunoscut ca pisicile se pricep de minune sa isi ascunda suferinta, pana cand uneori este deja in stadiu destul de avansat. De aceea, de cele mai multe ori, stapanii nu pot detecta la timp diverse afectiuni si ajung la veterinar cand problemele se agraveaza.
Exista insa, o serie de modificari ale comportamentului pisicilor, care ne pot indica o problema de sanatate, pe care mica noastra prietena o ascunde cu gratie. Observarea acestora ne va ajuta sa identificam din timp ceea ce o deranjeaza.

1. Pisica a devenit brusc foare mancacioasa
Desi majoritatea stapanilor se ingrijoreaza mai degraba atunci cand pisica nu mai mananca la fel ca inainte, o crestere a apetitlui poate, de asemenea, indica o problema de sanatate. O pofta crescuta de mancare, ce apare brusc, se poate datora unor probleme endocrine, diabetului sau unei probleme de asimilare a nutrientilor din hrana.

2. Bea mai multa apa decat de obicei
La fel ca si in cazul mancarii, un consum crescut de apa, care apare dintr-o data, e un semnal ca ceva este in neregula si uneori este asociat cu: probleme la rinichi, diabet sau disfunctii ale glandei tiroide.

3. Pisica nu se mai “spala” la fel de des
Motivele pentru care o pisica nu isi mai curata blana la fel de des, sunt multiple, iar intreruperea acestui comportament obisnuit, indica uneori probleme de sanatate care necestita o vizita la veterinar.
De exemplu, pisicile cu probleme de greutate, au uneori dificultati in a-si curata blana. De asemenea, problemele dentare, accidentarile sau inflamarea articulatiilor cauzeaza dureri atunci cand pisica incearca sa se spele.

Comportamente ciudate ale pisicilor

4. Mieunatul excesiv
Mieunatul este un mod in care pisicile comunica cu noi. Deci, daca dintr-o data, pisica ta incepe sa “comunice” mai mult, sau intr-un mod diferit decat de obicei, acesta este un semn ca ceva nu este in regula.

5. Nu isi mai foloseste litiera asa cum trebuie
Atunci cand pisica isi modifica rutina de folosire a litierei, motivele sunt fie medicale, fie comportamentale.
Problemele de comportament sunt uneori legate de schimbari ce au intervenit in viata pisicii – a fost schimbata casa, a aparut un nou membru in familie, s-a schimbat nisipul, sau stapanul nu mai este la fel de prezent.
Problemele medicale ce determina un astfel de comportament sunt, de obicei, destul de seriose: artrita, cancer, cistite, pietre la rinichi sau alte infectii ale tractului urinar. Din acest motiv, este foarte important ca imediat ce observi schimbari de acest tip, sa faci o vizita la veterinar.

6. Pisica este irascibila
Daca o pisica ce are, in mod normal, un comportament bland, devine dintr-o data irascibila, cu siguranta ceva o deranjeaza.
Ractiile agresive ascund, in anumite cazuri, durere sau puncte sendibile la atingere si miscari. O pisica ce are dureri de spate, spre exemplu, va deveni agresiva daca atingerile pe spate ii provoaca durere.

7. Lipsa poftei de joaca
Cheful de joaca este un bun indicator, cand vine vorba de pisici si ne spune multe despre starea lor pshihica, dar si fizica. Daca o pisica jucausa, este dintr-o data foarte letargica, fara vreun motiv care sa ii produca aceasta stare, poate fi un semn de boala.
Bineinteles, trebuie sa iei in considerare si alti factori. O vara caniculara, prezenta unor musafiri galagiosi sau aparitia unui copil in casa, au uneori acelasi efect.

 

Sursa foto: unsplash.com