Sfaturi utile

Aristele – Spicele de iarba de care trebuie sa iti feresti animalul pe timp de vara

Ce sunt aristele si de ce sunt periculoase?

Toti stapanii de caini si pisici adora sa isi vada companionii zburdand veseli prin iarba. Este o imagine de care trebuie te bucuri de fiecare data cand ai ocazia, dar tine minte ca iarba inalta, mai ales pe timpul verii, ascunde diverse pericole. Pe langa antipaticele capuse, pe care trebuie sa le tii la distanta cu solutiile antiparazitare, vara este nevoie, ca dupa fie care plimbare in zone cu vegetatie mare, sa iti inspectezi cu atentie pietenul blanos, in cautare de…ariste!

Aristele sunt capetele in forma de spic ale diverselor tipuri de iarba care se lipesc enervant de sosete sau sireturi, atunci cand trecem printr-o zona cu vegetatie inalta. Forma acestor capete ce contin seminte este foarte potrivita, nu doar pentru a se agata de materiale, ci si pentru a penetra pielea animalelor si a se adanci pur si simplu in orificiul creat, neexistant posibilitatea ca ea sa poata fi eliminata pur si simplu.

Traseul aristelor, in corp este unul singur – spre interior, iar in acest caz, interventia veterinarului ramane singura solutie, deoarece odata ajunse in organism, aristele vor migra.

Suna infricosator, nu-i asa?

Din pacate, aceste balarii pot fi chiar foarte periculoase si vor cauza, in cel mai fericit caz, doar o infectie usoara. Capetele ghimpate ale plantei se pot infige in orice parte a corpului cainilor sau pisicilor – de la zona labelor care e cea mai expusa, pana la urechi, burtica, ochi, nas sau gura.

Riscurile aristelor si Simptome – cum ne dam seama ca avem de-a face cu ele

Asa cum ziceam, pericolul principal al aristelor este dat de faptul ca acestea migreaza in interiorul organismului. Spre exemplu, daca un catel are nesansa de a aspira un spic, atunci ricul cel mare este ca acela sa migreze pe caile respiratorii, pana la plamani.

Aristele care patrund sub piele pot provoca si ele infectii destul de grave, puroi, inflamatii, roseata accentuata.

Deci, mare atentie la semnele pe care ti le ofera animalul si adreseaza-te veterinarului daca observi simptomele pe care le vom descrie in continuare:

  • Zona picioarelor: cel mai des, aristele se infig in zona labutelor. Patrund cu usurinta intre degetele animalelor si cauzeaza umflaturi, in prima faza. Animalul va tinde sa se linga insistent in zona ranii si, de asemenea, poate shiopata.  Analizeaza, cu atentie pielea dintre degete si daca observi ca este tumefiata, atunci e posibil sa ai de-a face cu o arista. Atentie, daca este lasata acolo, aceasta poate migra pe sub piele de-a lungul piciorului, iar indepartatea va necesita o interventie chirurgicala mai complicata!
  • Urechi. Daca observi ca animalutul isi scutura insistent capul, il tine inclinat in lateral sau se scarpina la urechi, poate fi semnul unei ariste. Exista riscul ca aceasta sa avanseze adanc pe canalul urechii, deci vizita la veterinat este impusa, de urgenta.
  • Ochii. Daca aceasta zona este afectata, atunci, cu siguranta, se poate observa mai usor si imediat. Ochiul devine rosu, umflat si animalul este extrem de deranjat.
  • Nasul. In cazul in care observi ca animalul stranuta frecvent, tuseste si are dificultati in a respira, este foarte posibil ca o arista sa ii fi patruns intr-un pasaj nazal.
  • Organele genitale. Aristele isi pot gasi drumul si in aceste zone. Deci, daca observi ca animalul se linge insistent, examineaza-l cu atentiei.

Cum evitam problemele create de ariste?

Bineinteles, nu exista nicio solutie care sa asigure protectia completa. Mai mult, unele animale sunt mai predispuse, avand parul sau urechile lungi.

Pentru a preveni complicatiile iti recomandam:

  • Sa examinezi cu atentie blana animalelor de companie, in special in perioadele calde – din Mai, pana spre finalul toamnei. Folosirea unei perii, poate ajuta la identificarea rapida a aristelor.
  • Fii atent la ochii, urechile si gura animalului!
  • Examineaza cu atentie pielea dintre degete si intre pernute
  • Poti folosi o penseta pentru extragerea aristelor care nu au patruns mult sub piele, insa daca observi ca pielea este rosie si umflata, mergi de ugenta la veterinar.

 

 

Sursa foto: pixabay.com

Gheoca Razvan

Dr. Razvan Gheoca\n Grad Profesional: Medic Veterinar\n\n Razvan Gheoca este unul dintre fondatorii clinicii veterinare Mobile Vet.\n \n 2015: Cursuri de perfectionarea tehnicilor de osteosinteza - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2015: Cursuri de specializare in Dializa Peritoneala la Animalele de companie - Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Ortopedie si Traumatologie Veterinara - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2014: Cursuri de specializare in Parazitologie canina si felina - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Hematologie - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Medicina Veterinara de Urgenta - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2013: Medic Veterinar primar si Administrator al clinicii veterinare Mobile Vet, din Bucuresti.\n 2012: Absolvent al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti - Facultatea de Medicina Veterinara

Postari recente

Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…

4 ani ago

PIF – Peritonita infectioasa felina: Cauze si Simptome

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…

4 ani ago

Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…

4 ani ago

Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…

4 ani ago

Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…

4 ani ago

Antigelul si cainii – Simptomele si efectele ingestiei de antigel

Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…

4 ani ago