Tusea de canisa – Ce este si cum se trateaza?

Tusea de canisa – Ce este si cum se trateaza?

In cazul in care cainele tau scoate in mod constant zgomote care suna ca si cum ceva l-ar ineca, atunci este foarte probabil ca el sa se confrunte cu un caz de tuse de canisa, sau traheobronsita infectioasa. Desi poate parea o conditie serioasa, de cele mai tusea de canisa nu este grava, iar majoritatea cainilor se recupereaza dupa tratament.

Ce este tusea de canisa (traheobronsita infectioasa la caini)?

Daca facem o paralela cu racelile oamenilor, care pot fi provocate de o multime de virusi diferiti, tusea de canisa, poate avea si ea cauze multiple.

Cea mai comuna cauza este bacteria numita Bordetella bronchiseptica. Majoritatea cainilor care se infecteaza cu Bordetella, sunt infectati simultan si cu un virus care favorizeaza si infectia cu aceasta bacterie.

Cainii se molipsesc cu tusea de canisa atunci cand inhaleaza bacterii sau particule de virus in tractul respirator. Acest tract este, in mod normal, captusit cu un strat de mucus care protejeaza impotriva infectiilor, dar care poate fi slabit din mai multe motive. Rezultatul este inflamarea laringelui.

Factorii care favorizeaza captarea infectiilor:

– Traiul in conditii aglomerate si in spatii slab ventilate, cum ar fi cele in canise si adaposturi

– Temperaturile scazute

– Expunerea la praf sau fum de tigara

– Stres indus de calatorii

Simptomele tusei de canisa

Simptomele tusei de canisa

Simptomul clasic al tusei de la canisa este tusea persistenta si fortata.

Pot fi prezente si alte simptome de boala ca: stranut, secretii care se scurg din nas sau ochi.

Tusea de canisa NU este asociata, in mod normal, cu pierderea poftei de mancare sau cu un nivel scazut de energie.

Cum tratam si prevenim tusea de canisa?

Tusea de canisa este contagioasa. Daca iti suspectezi cainele de aceasta conditie, atunci trebuie sa il tii departe de alte animale si sa contactezi medicul veterinar.

Desi tratamentul medicamentos nu este mereu necesar, acesta poate accelera recuperarea si reduce simptomele infectiei.

Tratamenul se bazeaza, de cele mai multe ori, pe antibiotice care vizeaza bacteria Bordetella.

De asemenea, este recomandat sa tii cainele intr-o zona bine umidificata si sa utilizezi hamul, in locul zgarzii, atunci cand iesiti la plimbare.

Majoritatea cainilor care sufera de tuse de canisa, se recuprereaza complet pe parcursul a trei saptamani, desi perioada se poate prelungi, daca boala se suprapune peste alte afectiuni.

Infectia mai severa si de lunga durata, trebuie investigata serios de un medic veterinar, deoarece poate duce la complicatii precum pneumonia. De asemenea, daca observi la cainele tau respirate rapida, apatie si lipsa poftei de mancare, este obligatoriu sa faceti o vizita la cabinet.

 

Sursa foto: pixabay.com

2 Comments

Leave a Comment.